11 περισπασμοί στο χώρο εργασίας: Τι πρέπει να αποφύγουμε για να μην παρεκκλίνουμε από τον στόχο μας
Στην τελευταία μας συμβουλή αναφερθήκαμε στο θέμα του χρόνου που χάνουμε όταν ασχολούμαστε με πράγματα που δεν αφορούν στην δουλειά μας. Σε αυτή θα παραθέσουμε συγκεκριμένους περισπασμούς, που μας αποσπούν την προσοχή, μας αποδιοργανώνουν άλλες φορές λίγο κι άλλες φορές πολύ με συνέπεια να παρεκκλίνουμε από τον στόχο μας.
Καταρχάς ας δούμε τι σημαίνει η λέξη περισπασμός. Σύμφωνα με το λεξικό, είναι η απομάκρυνση της σκέψης από το βασικό, πρωτεύον ζήτημα. Ο,τιδήποτε αποσπά την προσοχή από την κύρια ενασχόληση. Κάτι που μας αποδιοργανώνει.
Εδώ κρίνουμε απαραίτητο να αναφερθούμε στο τι σημαίνει κύρια ενασχόληση. Κύρια ενασχόληση (ή αλλιώς, βασικό, πρωτεύον ζήτημα) για έναν εργαζόμενο είναι αυτά που πρέπει να κάνει για να πετύχει τα αποτελέσματα που αναμένονται από την θέση που έχει στο οργανόγραμμα και περιγράφονται (ή θα έπρεπε να περιγράφονται) στη καταγραφή των καθηκόντων του. Αυτό είναι η κύρια ενασχόληση.
Τα meetings αν δεν είναι σύντομα με συγκεκριμένο σκοπό και καλή άσκηση ελέγχου αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους περισπασμούς
Επιστρέφουμε στο θέμα μας. Υπάρχουν λοιπόν φανεροί περισπασμοί όπως ο ήχος ενός email που λάβαμε στο inbox μας ή ενός μηνύματος στο messenger κ.λπ. Υπάρχουν όμως και αφανείς περισπασμοί τους οποίους δεν μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα, περισπασμοί που μας «βγάζουν» από αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας και μας βάζουν να ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν άλλους, που δεν είναι προτεραιότητα κ.λπ.
Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι σημαντικότεροι περισπασμοί στο χώρο εργασίας:
- Τα smartphone μας. Όλοι κουβαλάμε από ένα, κάποιοι περισσότερα. Όσο πιο συχνά ασχολούμαστε με αυτά τόσο λιγότερο ασχολούμαστε με την δουλειά μας. Δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε το συγκεκριμένο άλλο. Όλοι το καταλάβαμε.
- Τα τηλέφωνα που απαντάμε ενώ εργαζόμαστε. Όσα δεν αφορούν στη δουλειά μας «καθυστερούν» απ’ το να την διεκπεραιώσουμε. Είτε αυτά είναι τηλέφωνα από φίλους είτε από οικογένεια κ.λπ.
- Τα social media και τα email. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να χάνεται μέχρι και το 20% της παραγωγικότητας των εργαζομένων λόγω της ενασχόλησης τους με τα social media σε ώρες εργασίας. Σας φαίνεται πολύ; Ειδοποιήσεις από μηνύματα που λαμβάνουμε, ενημερώσεις από το δίκτυο των φίλων μας που εμφανίζονται στο κινητό και διάφορα άλλα τα οποία αποσπούν την προσοχή μας, μας κάνουν να κοιτάζουμε την οθόνη του κινητού και μας αποσυντονίζουν λίγο έως πολύ από αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα email.
- Τα άσχημα νέα. Τα οποία προέρχονται από τις ειδήσεις. Ειδικά, οι ειδήσεις και οι “ενημερωτικές” εκπομπές αυτό τον καιρό το μόνο που δεν καταφέρνουν είναι να μας εμπνέουν και να μας δίνουν δύναμη για να πετύχουμε τους στόχους μας. Τα άσχημα νέα λοιπόν που κυκλοφορούν μέσα στην επιχείρηση, στα meetings κ.λπ. λειτουργούν ολοκληρωτικά αντίθετα και τις περισσότερες φορές ύπουλα σε αυτό που θέλει να πετύχει ο καθένας μας στην επαγγελματική του δραστηριότητα. “Νέα” για το πόσο άσχημα είναι η οικονομία της χώρας, για τους όρους του μνημονίου, για τις φορολογικές επιβαρύνσεις και διάφορα άλλα είναι πράγματα που όταν τα ακούμε καθημερινά και πολλές φορές θέλοντας και μη, τα υιοθετούμε και συμφωνούμε σιγά σιγά όλο και περισσότερο με αυτά. Το αποτέλεσμα; Η διάθεσή μας να αναλάβουμε περισσότερο δράση για να πετύχουμε τους στόχους μας μειώνεται..
- Τα αρνητικά άτομα και τα άτομα που τεμπελιάζουν ή για να το θέσουμε καλύτερα, εργάζονται με τον δικό τους ρυθμό. Αυτό το αρνητικό άτομο που βρίσκεται στο γραφείο και πάντα λέει τι μπορεί να πάει στραβά ή βρίσκει λόγους γιατί κάτι δεν μπορεί να γίνει ή πιο καλυμμένα λέει ότι για να γίνει αυτό που του ζητάμε θα πρέπει να έχει γίνει κάτι άλλο πιο πριν ή ότι θα πρέπει να έχει κάτι άλλο για να κάνει αυτό που του ζητάμε και διάφορες άλλες δικαιολογίες, αντιρρήσεις και σταματήματα. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά όλοι μας πως μπορούν αυτά τα άτομα να καταφέρουν να μας βγάλουν από αυτό που κάνουμε και να υποχρεώσουν να ασχοληθούμε μαζί τους. Όσο για αυτούς που επιμένουν να εργάζονται με τον δικό τους ρυθμό και καθυστερούν όχι μόνο την ολοκλήρωση της δικής τους δουλειάς αλλά και των επομένων; Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας και δυστυχώς εξαρτιόμαστε από αυτούς.
- Το κουτσομπολιό στο χώρο εργασίας. Είναι κάτι που αποσπά την προσοχή μας δυστυχώς αποσπά την προσοχή κι άλλων εργαζομένων, μεταδίδεται σαν ιός και κάνει τον κόσμο να ασχολείται με «νέα» που δεν έχουν καμία σχέση με την εργασία του καθενός. Δεν ενδιαφέρονται όλοι για αυτά. Θα πρέπει να βρούμε από που ξεκινούν και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να μην επαναληφθεί.
- Οι διακοπές από συναδέλφους. Είτε με την φυσική τους παρουσία είτε τηλεφωνικές, μέσω email κ.λπ. Διακοπές για να ρωτήσουν, να μας ανακοινώσουν ή να μας ζητήσουν κάτι και γενικά οποιαδήποτε διακοπή από αυτό που κάνουμε μας αναγκάζει να αφήσουμε είτε λίγο είτε πολύ αυτό με το οποίο καταπιανόμαστε.
- Συναντήσεις με τα υπόλοιπους εργαζόμενους. Τα meetings αν δεν είναι σύντομα με συγκεκριμένο σκοπό και καλή άσκηση ελέγχου αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους περισπασμούς.
- Η έλλειψη οργάνωσης στο χώρο εργασίας μας και οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες. Όσο αυξάνεται ο όγκος των ανολοκλήρωτων εργασιών άλλο τόσο η προσοχή μας δεσμεύεται εκεί και ο χρόνος μας για να κάνουμε νέα πράγματα μειώνεται δραματικά. Το ίδιο ισχύει για την οργάνωση. Ένας χώρος με τάξη βελτιώνει την παραγωγικότητα και μειώνει το χρόνο που ασχολούμαστε με ένα θέμα.
- Η αδυναμία λήψης μιας οριστικής απόφασης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Να κάνουμε το τάδε ή το δείνα; Να ασχοληθούμε με αυτό ή με εκείνο; Πόση προσοχή μπορεί να μας αποσπάσει μια αναποφασιστικότητα; Ποια ήταν η τελευταία φορά που δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι για μια πρόσληψη, για μια καμπάνια διαφημιστική, για το αν θα κλείσουμε ένα πελάτη και για το τι να του πούμε για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ή για το πως να αντιμετωπίσουμε το υπόλοιπο ενός πελάτη που έχει καθυστερήσει και ούτω καθεξής; Η αναποφασιστικότητα αποτελεί ίσως έναν από τους σημαντικότερους περισπασμούς και μπορεί να μας αποσπάσει όλη την προσοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα στερώντας την από σημαντικότερα θέματα, θέματα που θα αναπτύξουν την δραστηριότητά μας.
Για το τέλος σας κρατήσαμε τον πιο βασικό περισπασμό κατά την άποψή μας. Αυτόν που περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους. Αυτόν που μας κάνει να ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που έχει σημασία. Η ανυπαρξία ενός συγκεκριμένου στόχου. Αυτονόητο; Κι όμως. Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες ανάμεσά μας που έχουν ξεχάσει, υποτιμήσει και παραμελήσει να ξαναθέσουν έναν υψηλό στόχο για την επιχείρησή τους. Να κοιτάξουν στο μέλλον. Ξεκίνησαν την επιχείρησή τους και κάπου στην πορεία, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ξέχασαν το γιατί κάνουν αυτό που κάνουν. Στην απουσία αυτού του στόχου, όλοι οι άλλοι περισπασμοί ζωντανεύουν. Ενώ, όταν αυτός υπάρχει, είναι ορατός, ξεκάθαρος και τον βλέπουμε κάθε μέρα; Τότε δε δίνουμε τόση προσοχή σε όλα τα παραπάνω. Βάζουμε την προσοχή μας στην κύρια ενασχόλησή μας με το πρωτεύον ζήτημα όπως λέει και ο ορισμός.
Καλή επιτυχία!
Σχόλια